LIBRE DE BONES COSTUMES DELS HòMENS E DELS OFICIS NOBLES : SERMó D'EN JAUME CESSULIS EN LLATí PREYCAT, SOBRE LO JOCH DEL SCACHS, TRELLADAT EN LO XVEN SEGLE A LA LENGA CATALANA

Libre de bones costumes dels hòmens e dels oficis nobles : Sermó d'en Jaume Cessulis en llatí preycat, sobre lo joch del scachs, trelladat en lo XVen segle a la lenga catalana
 

AUTOR/-A: 

JACOBUS DE CESSOLIS

EDITORIAL: 

LLIBRES DE L'ÍNDEX

ISBN: 

9788412176865

EDICIÓN: 

1

DESCR. FÍSICA: 

122 p. 18 cm

FECHA PUBL.: 

30-11-2020

IDIOMA: 

cat 
$ 13.50

Según respuesta  
     del editor  


Libro
Añadir al carrito
 
 
Libre de bones costumes dels hòmens e dels oficis nobles del dominic barceloní Jaume Cassoles del segle xiv-xv, traduïda del llatí Scacorum iudus seu de moribus et officis nobilum, descriu en la primera part de l’obra el joc d’escacs i en la segona és un deliciós tractat de moral social en base el simbolisme de les peces d’escacs.
El joc d’escacs nascut a l’Índia va passar a la Xina o el Japó, i a través dels àrabs va arribar a Sicília i regnes catalans. La cort de Carlemany i els comtes catalans hi jugaven, i és aquí on pren el valor simbòlic o de moral social d’aquesta obra.
Traduït a diverses llengües al segle xv, francès o italià, té diversos manuscrits i versions catalanes antigues publicades modernament per Josep Brunet (1900) i aquesta edició facsímil d’Antoni Bulbena (1902).
En el moment de la redacció de Scacorum iudus seu de moribus et officis nobilium (també titulat Solacium ludi scachorum o Moralisatio super ludum scacorum) i la versió en llengua vulgar de Jaume Cas­soles, als regnes catalans al segle xiv, el sogorbí Francesc Vicent va publicar Llibre de jocs partit d’escacs en nombre de cent (València, 1495). En la mateixa època Francesc de Castellví, Narcís Vinyoles o Bernat Fenollar expliquen el joc i el simbolisme social dels escacs.
Les partides també eren jugades amb apostes de diners, i això va motivar la prohibició dels escacs per part de l’església catòlica en el concili de París (1188), proscripció que confirmaran els reis Lluís IX de França, Casimir II de Polònia, Joan I de Catalunya (1390) o el tsar de Rússia, Ivan IV (1551).
El manuscrit Libre de bones costumes dels hòmens e dels oficis nobles es conserva a la Catedral de Girona i fou transcrita a finals del segle xix per l’arxiver Manel Bofarull.
 


   OBRAS RELACIONADAS

Libre de les costumes dels hòmens e dels oficis dels nobles sobre lo joc dels escachs
Libre de les costumes dels hòmens e dels oficis dels nobles sobre lo joc dels escachs
9788491910251

SERVICIO EXCLUSIVO Y ESPECIALIZADO A BIBLIOTECAS
Puvill Libros, S.A. c/ Estany, 13, Nave D-1. 08038 Barcelona
Teléfono+34 932 988 960 Fax+34 932 988 961 e-mail info@puvill.com
Facebook facebook.com/Puvill.Libros
Google+ plus.google.com/+PuvillLibrosBarcelona