LA TRANSICIó DEMOCRàTICA A CATALUNYA

La transició democràtica a Catalunya
 

AUTOR/-A: 

BREU, RAMON (ed.)

EDITORIAL: 

GENERALITAT DE CATALUNYA

COLECCIÓN: 

EINES DE MEMòRIA ; 6

ISBN: 

9788439390978

EDICIÓN: 

1

DESCR. FÍSICA: 

192 p. 30 cm

FECHA PUBL.: 

18-03-2014

IDIOMA: 

cat 
$ 23.00

Según respuesta  
     del editor  


Libro
Añadir al carrito
 
 
Enguany, i en els propers anys i de manera successiva, es commemoren els 35ns aniversaris de les diverses convocatòries a les urnes — la constitucional, i les d'abast estatal, autonòmic i local— després d'un llarg període de dictadura i manca de llibertats públiques a Espanya: el del règim del general Francisco Franco. Aquesta transició a un sistema democràtic no fou un procés fàcil. Hi van intervenir moltes persones, entitats, moviments socials, organitzacions polítiques, entre d'altres. A vegades, es presenta la Transició com a fruit de la voluntat de reforma d'alguns dirigents franquistes que creien inevitable el canvi i desitjaven l'entrada d'Espanya a la Comunitat Europea.
Per això, calia presentar la dictadura com un règim decadent, gairebé anacrònic, en procés d'extinció biològica, que portava a l'interior la llavor de la seva pròpia destrucció. S'endolcia el record del franquisme, s'aprovaven lleis d'amnistia que eximien de responsabilitat sobre els fets del passat -incloses les responsabilitats dels dirigents franquistes- i es condemnaven a l'oblit les víctimes de la repressió. El resultat fou l'ocultació, el silenci i l'oblit de determinats aspectes rellevants del passat, i se centrava la mirada exclusivament en el futur.
La Transició s'explica també en clau espanyola, oblidant que a Catalunya la lluita per les llibertats individuals i col·lectives incloïa la recuperació de l'autogovern, i de la cultura i llengua catalanes.
Per aquests motius, i per aproximar-nos aquestes singularitats, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya ha volgut dedicar aquest volum de la col·lecció "Eines de Memòria", dirigida a la comunitat educativa —i molt especialment als estudiants i jovent—, a aquest període clau de la nostra història recent, els anys compresos entre 1971 i 1986.
Ha passat una generació des d'aquests fets, i els que van liderar aquests processos han deixat pas a noves generacions que gestionen el sistema democràtic, les quals, per la seva joventut, no van viure ni van participar en aquests esdeveniments. Amb relació a la transició a la democràcia assistim sovint a aproximacions pendulars: des dels primers anys que es presentava nacionalment i internacional com un procés modèlic, fins i tot exportable a altres països que patien dictadures, fins a la visió més recent que ha arribat a posar en qüestió tot el procés. Resulta evident, però, que assistim a un debat públic intens sobre aquest període i el seu ressò en el present.
Des del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, volem contribuir al coneixement, la reflexió i el diàleg sobre aquest període de transició a Catalunya i la resta de l'Estat amb aquest llibre, però també amb l'exposició "Catalunya en transició", així com amb el catàleg que l'acompanya.
La proposta que trobareu ha estat escrita per un equip de professionals que es dediquen a l'ensenyament i la recerca, que ofereixen gràcies a aquesta publicació diversos recursos per endinsar-nos en aquest període històric: des de la imatge, els documents escrits, el cinema, els enllaços en els webs o les propostes d'investigació en els treballs de recerca. A partir d'aquí, es promou la reflexió, l'anàlisi i l'intercanvi raonat d'idees per tal que els joves puguin extreure les seves pròpies conclusions i descobreixin les potencialitats, les limitacions i els condicionants d'aquest període i les seves conseqüències en l'actualitat.
Alhora, conèixer aquest episodi ens permet retre homenatge a totes les persones i col·lectius que van donar el millor d'ells mateixos -fins i tot la vida- per fer possible la transició cap un sistema polític democràtic que garantís els drets humans i les llibertats, tant individuals com col·lectives.
 
SERVICIO EXCLUSIVO Y ESPECIALIZADO A BIBLIOTECAS
Puvill Libros, S.A. c/ Estany, 13, Nave D-1. 08038 Barcelona
Teléfono+34 932 988 960 Fax+34 932 988 961 e-mail info@puvill.com
Facebook facebook.com/Puvill.Libros
Google+ plus.google.com/+PuvillLibrosBarcelona